Gangenmenu Frankrijk
Voorgerecht (entrée)
De Fransen beginnen hun maaltijd bijna altijd met een koud voorgerecht (entrée froide of hors-d’oeuvre) of een warm voorgerecht (entrée chaude). In eenvoudige restaurants zijn de meest geserveerde voorgerechten charcuterie of een terrine (worst of ham, paté) en crudités (gemengde rauwe groenten met vinaigrettesaus). Het brood (pain) serveert men bij het voorgerecht, maar eet men ook bij het hoofdgerecht.
Hoofdgerecht (plat principal)
Het hoofdgerecht (plat principal) bestaat uit vlees (viande) of vis (poisson), aangevuld met één groente. Bij het eten bestellen de meeste Fransen wijn en water. U kunt natuurlijk wijn vanaf de kaart kiezen, maar ieder restaurant heeft goede, goedkope huiswijn (vin de la maison). U kunt een liter (pichet), een halve liter (demi-pichet) en een kwart liter (quart-pichet) bestellen. Het water (carafe d’eau) is gratis, behalve als u naar mineraalwater vraagt.
Nagerecht (dessert)
Het nagerecht (dessert of entremets) kiest u pas nadat u uw hoofdgerecht heeft opgegeten. Meestal kunt u kiezen uit kaas (fromage) en/of een dessert. Kiest u kaas, dan is het goed om te weten dat de gemiddelde Fransman drie stukjes neemt. Auvergnatse kazen zijn Fourme d’Ambert, Bleu d’Auvergne, Salers, Cantal, Saint Nectaire, echte aanraders.
Voor meer informatie over de gastronomie: http://www.auvergne-toerisme.nl/activiteiten/gastronomie-en-streekproducten-35-3.html