Gastronomie

Gastronomie Auvergne Frankrijk

Ook voor fijnproevers en lekkerbekken is de Auvergne aantrekkelijk; overal zijn restaurantjes waar u kunt genieten van de vele traditionele recepten al dan niet aan de moderne tijd aangepast. U kunt een driegangen menu bestellen al vanaf zo’n € 14,00! Wij geven u graag tips over leuke restaurantjes in de omgeving.

In de Auvergne luncht men overigens tussen 12.00 uur en 14.00 uur, het diner is meestal vanaf 20.00 uur (soms iets eerder). Het is in de Auvergne gebruikelijk dat u in een restaurant wacht tot het personeel een tafel voor u aanwijst. U kunt vaak kiezen voor het zogenaamde menu du jour (dagmenu). Dit is vaak goedkoper dan een gerecht uit te kiezen (à la carte). Een kindermenu (menu d’enfant) is meestal gevarieerder dan bij ons gebruikelijk.

Auvergnatse wijnen karakteristiek voor de streek:

  • Saint Pourçain
  • Côtes d’Auvergne
  • Chanturgue

Gangenmenu Frankrijk

Voorgerecht (entrée)

De Fransen beginnen hun maaltijd bijna altijd met een koud voorgerecht (entrée froide of hors-d’oeuvre) of een warm voorgerecht (entrée chaude). In eenvoudige restaurants zijn de meest geserveerde voorgerechten charcuterie of een terrine (worst of ham, paté) en crudités (gemengde rauwe groenten met vinaigrettesaus). Het brood (pain) serveert men bij het voorgerecht, maar eet men ook bij het hoofdgerecht.

Hoofdgerecht (plat principal)

Het hoofdgerecht (plat principal) bestaat uit vlees (viande) of vis (poisson), aangevuld met één groente. Bij het eten bestellen de meeste Fransen wijn en water. U kunt natuurlijk wijn vanaf de kaart kiezen, maar ieder restaurant heeft goede, goedkope huiswijn (vin de la maison). U kunt een liter (pichet), een halve liter (demi-pichet) en een kwart liter (quart-pichet) bestellen. Het water (carafe d’eau) is gratis, behalve als u naar mineraalwater vraagt.

Nagerecht (dessert)

Het nagerecht (dessert of entremets) kiest u pas nadat u uw hoofdgerecht heeft opgegeten. Meestal kunt u kiezen uit kaas (fromage) en/of een dessert. Kiest u kaas, dan is het goed om te weten dat de gemiddelde Fransman drie stukjes neemt. Auvergnatse kazen zijn Fourme d’Ambert, Bleu d’Auvergne, Salers, Cantal, Saint Nectaire, echte aanraders.

Voor meer informatie over de gastronomie: http://www.auvergne-toerisme.nl/activiteiten/gastronomie-en-streekproducten-35-3.html