Culturele activiteiten in de Auvergne

Onze voormalige papiermolen dateert uit de 16e eeuw en bevindt zich aan de rand van  Chadernolles (hoogte ongeveer 550 meter). Landelijk gelegen en  gemakkelijk te bereiken vanaf de doorgaande wegen.

Onze accommodatie bevindt zich op ongeveer een uur rijden vanaf Clermont-Ferrand en de A75. Dé ideale plek voor een bezoek aan één van de middeleeuwse stadjes in de Auvergne, rondslenteren op een traditionele markt of het bezichtigen van één van de vele musea die de Auvergne rijk is.

Er is een groot aanbod van musea die een bezoek meer dan waard zijn: het beroemde papiermuseum Richard de Bas, het kaasmuseum Musée de la Fourme d’Ambert, de Jardin de la Terre met een overzicht van flora gerangschikt per continent, het museum Agrivap waar u allerlei oude (landbouw)machines kunt bewonderen en nog veel meer.

Wilt u meer weten over Vulkanen? Vlakbij Clermond Ferrand vindt u het beroemde Vulcania, een interactief park waar u alles leert over vulkanen. Een absolute aanrader en ook zeer geschikt voor kinderen.

Het park kent een lange traditie van traditionele beroepen; de zogenaamde ‘route de métiers’ biedt u de kans om kennis te maken met een groot scala aan deze (oude) beroepen en vaardigheden in de omgeving.

Kastelen, (regelmatig kunt u getuige zijn van ‘echte’ ridderspectakels), (middeleeuwse) stadjes, vele romaanse kerken et cetera.

Rommelmarkten (vide greniers), antiekmarkten (brocantes) en weekmarkten (marchés hebdomadaires). Voor de liefhebbers opgelet; met name in de zomer vinden er overal (rommel)markten plaats! In Ambert is de wekelijkse markt overigens iedere donderdagochtend.

ieder jaar worden er weer volop evenementen georganiseerd variërend van bijvoorbeeld sportevenementen, (les Copains, de fameuze wielerronde), muziekfestivals en (straat) theater (la ronde des Copains du monde) tot motorcross (rand’Auvergne). Voor een actueel overzicht van deze speciale gebeurtenissen is het raadzaam de site van het toeristenbureau in Ambert te raadplegen: www.ambert-tourisme.fr

Eén van de manieren om deze mooie regio te ontdekken is een tochtje per trein (train panoramique). Deze oude (boemel)trein voert u via bergen, dalen en tunnels door het gevarieerde landschap van Ambert naar la Chaise-Dieu en (na een ruime pauze waarbij u de gelegenheid hebt om het mooie stadje te bezoeken) weer terug naar Ambert. Voor meer informatie: www.agrivap.fr